Novinky

30. 1. 2021

Externá linka na dokument

Určite ste zažili situáciu, kedy potrebujete jednorazovo zdieľať dokument s niekým, kto nie je vo Vašom tíme a teda nie je v projekte v m.agende, kde máte dokument uložený. Typicky takú situáciu riešime zaslaním dokumentu emailom. Nie je to zložité, ale treba dokument najskôr stiahnuť, potom poslať a zmazať lokálnu kópiu. A samozrejme má to zásadné obmedzenie: emailom nevieme poslať veľké súbory.

Práve v tejto situácii prichádza m.agenda na pomoc. Umožní Vám jednoducho vygenerovať externú internetovú linku na daný dokument a následne Vám ju pomôže poslať emailom. Je to jednoduché, rýchle a bez obmedzenia na veľkosť dokumentu. Poďme sa pozrieť ako to funguje.

V detaile dokumentu použijete ikonu zdieľať, ktorá otvorí nasledujúce dialógové okno.

Zvolíte si platnosť linky a tlačidlom vytvoriť sa vytvorí samotná linka. Platnosť linky je bezpečnostný prvok, ktorý časovo limituje možnosť stiahnuť si dokument. Po uvedenom čase linka už "nebude fungovať".

Tlačidlom skopírovať linku skopírujete linku do schránky (clipboard) a následne ju môžete vložiť pomocou Ctrl+V do emailu, chatu, SMS a pod. Tlačidlo otvoriť email Vám rovno otvorí nový email vo Vašom emailovom programe (napr. Outlook) a vloží linku do tela emailovej správy. Stačí doplniť adresáta a linku poslať.

Príjemca linky si bude môcť stiahnuť kópiu zdieľaného dokumentu, no okrem toho neuvidí žiadne iné informácie z m.agendy. Dokument tak bude prístupný komukoľvek, kto bude mať linku k dispozícii.

Linka smeruje na kópiu dokumentu, ktorá vznikne v momente vytvorenia linky. Na zdieľanie prípadnej novej verzie dokumentu vytvorte novú linku.

Takýmto spôsobom môžete pár klikmi poslať komukoľvek dokument z m.agendy. Jednoduchšie to už nemôže byť 😉. Prajeme príjemné zdieľanie.

Rasťo Štric
a celý tím m.agendy